Snoeien en tuinklussen: Tuinkalender januari

Ook in januari kun je in de tuin aan het werk. Je kunt dan het fruit snoeien en vast de klusjes doen waar later geen tijd meer voor is. Je tuin is dan al klaar voor het bloeiseizoen. 

In januari kan het nog flink vriezen en is de tuin nog kaal. Toch kun je op een mooie, zonnige januaridag al veel tuinklussen oppakken en het kleinfruit snoeien.

Tuinkalender januari

  • De blauweregen (Wisteria Sinesis) kan worden teruggeknipt omdat deze anders wel heel snel (te) groot kan worden. Je kunt in januari of februari alle zijtakjes terugsnoeien tot op twee à drie knopjes.
  • Om in de zomer lekkere druiven en kiwi’s te kunnen oogsten is het snoeien van de Blauwe Druif en Kiwi één van de belangrijkste verzorgingstaken. Dit snoeien kan het beste in de winter omdat dan de sapstroom geheel stilstaat. Iedere winter kunnen de takken die vrucht hebben gedragen gesnoeid worden tot op twee gezonde ogen/knoppen. Jonge planten die recent zijn aangeplant en bestaan uit één enkele tak kunnen na het planten op minimaal 60 cm boven de grond worden afgeknipt om vertakking te bespoedigen.

    druif snoeien

    Het snoeien van de Blauwe Druif in januari

  • Uw vijver moet blijven ademen: zo kunnen kwalijke gassen uit het water ontsnappen en zuurstof in het water komen en blijft uw vijver gezond. Met een ijsvrijhouder zorgt u ervoor dat uw vijver niet helemaal dichtvriest.
  • Nestkastjes voor de vogels kunnen klaargemaakt worden voor het nieuwe nestseizoen.
  • Een flink pak sneeuw is een uitstekende beschermlaag voor uw planten: sneeuw is sterk isolerend. Op hagen met opgaande takken kan een pak sneeuw echter zwaar drukken, waardoor de takken gaan uitbuigen en zelfs kunnen afbreken. Verwijder de sneeuw om te voorkomen dat de vorm zich niet herstelt.
  • Controleer de overwinterende kuipplanten die binnen staan en geef ze indien nodig water.

 

 

No Responses

Leave a Reply