Akebia Quinata (klimbes): Klimplant van de maand april

 

Een van de klimplanten die al vroeg in het voorjaar bloeien is de Akebia Quinata, ook wel klimbes, schijnaugurk en chocoladeplant genoemd.

 

De Akebia Quinata is een bladhoudende slingerplant (als de winters niet te koud zijn verliest de Akebia zijn blad pas als het nieuwe blad er al weer aankomt) die prachtig in een Pergola of boom kan groeien. De plant kan vrij hoog worden (6 meter is geen uitzondering zolang de plant omhoog kan groeien) en bij koud weer krijgen de handvormige, leerachtige bladeren een mooie paarse gloed.

De ranken zijn violetbruin van kleur.

Vanaf het begin van de lente (begin april) komen de chocolade kleurige bloemen tevoorschijn in kleine, lange trosjes. De bloemen geuren naar vanille.

 

Akebia Quinata (Klimbes)

Trosjes bloemen van de Akebia Quinata (Klimbes)

 

In lange warme zomers kunnen er vruchten aan de plant groeien die een purperblauwe kleur hebben en wel 5-10cm groot kunnen worden. Ze lijken op augurkjes en zijn eetbaar, maar de smaak wordt niet echt gewaardeerd.

Akebia Quinata Schijnaugurk

Schijnaugurkjes van de Akebia Quinata

 

De schijnaugurk kan goed over pergola’s, gevels en afrasteringen groeien, maar ook dode of (deels) kale bomen opfleuren. Ze slingeren zich naar boven en zijn met hun kleine, opvallende bloemen een lust voor het oog. Ze geven extra glans aan bomen die nog geen blad in het vroege voorjaar hebben gemaakt.

 

Akebia Quinata (klimbes)

Akebia Quinata (klimbes) over een pergola

 

De Klimbes groeit het beste op normale tuingrond, niet te nat.

Na de bloei kunnen de planten worden teruggesnoeid, maar dit is niet noodzakelijk voor een goede groei.

Leave a Reply