Aristolochia – Duitse Pijp | Klimplant van de maand juni

Aristolochia (Duitse Pijp): Vooral in grote pergola’s komt deze klimplant mooi tot zijn recht.

Aristolochia is een klimplant die je ten onrechte niet veel ziet in de tuinen. De plant geeft met zijn prachtige decoratieve lichtgroene, grote hartvormige bladeren direct vorm aan je tuin. Onder de bladeren van bevinden zich in de periode mei-juni ongeveer 4 cm grote, geelgroene pijpvormige (op een tabakspijp lijkende) bloemen.

Aristolochia - Pijp bloemen

Aristolochia – Pijp bloemen

En met deze pijp-achtige bloemen heeft de plant een exotische uitstraling en is het een aanwinst voor iedere tuin, groot of klein. In de herfst verliest deze klimplant zijn bladeren en zal na de winter weer vol in blad komen.

 

 

 

 

 

 

 

Aristolochia-durior-Duitse-pijp

Aristolochia-Duitse-pijp

Opbinden

De Duitse Pijp groeit hard, is bladverliezend en dient te worden ondersteunt bij het groeien (langs een paal, tegen muren, tegen een pergola of door een draadwerk komt hij goed tot zijn recht). De jonge (windende) ranken moeten worden aangebonden aan een draad of paal. De pergola of het draadwerk moet sterk genoeg zijn om de volgroeide Aristolochia te kunnen ondersteunen: na 3 jaar is dit een behoorlijke plant  met een flink gewicht geworden. De voet van de plant mag in de volle zon staan. De plant zelf (de ranken met bladeren) kunnen ook prima in de schaduw groeien.

De bladeren kunnen wel 25 cm lang en breed worden en groeien ‘dakpansgewijs’ over elkaar. Hierdoor ontstaat een mooie groene zee van bladeren die ook op schaduwgever kunnen dienen of een grotere muur kunnen bedekken.

 

 

Snoeien

De Duitse Pijp kan met gemak 8 meter hoog worden. Het snoeien van de Aristolochia moet na de winter of in het vroege voorjaar plaatsvinden. Lage scheuten kunnen worden verwijderd en scheuten die op de hoofdstengel groeien kunnen tot op 3 ogen worden teruggeknipt (net als bij een druif). Flink terugsnoeien is geen probleem; dit versterkt de nieuwe groei alleen maar!

2 Comments

  1. Caroline Reply
    • clematisonline Reply

Leave a Reply