Beplanting en Tuinverbetering: Tuinkalender februari

Het begint langzaam aan te kriebelen: het voorjaar staat voor de deur. De dagen worden al langer en de temperatuur kan soms al flink oplopen. Tijd om de laatste voorbereidingen voor de nieuwe beplanting te treffen.

De voorbereidingen die in januari gestart zijn kunnen nu worden voortgezet al moet er ook rekening gehouden worden met mogelijke vorst (het is tenslotte pas februari….).

TUINKALENDER FEBRUARI

  • Beplanting met klimplanten kan beter nog even uitgesteld worden tot eind februari/begin maart in verband met mogelijke vorst.
  • In februari kan alvast voorzichtig begonnen worden met de snoeiwerkzaamheden (naast de Blauwe Druif en Kiwi die al in januari gesnoeid konden worden). Wel belangrijk dat het niet meer gaat vriezen en snoei de planten nooit als het nog vriest. De bramen kunnen deze maand flink bijgesnoeid worden. Oude ranken worden vlak boven de grond afgeknipt en de nieuwe scheuten, die zich vorig jaar hebben gevormd, kunnen worden opgebonden. Daar komen takjes aan met bloesem en vruchten.
  • Eind februari/begin maart kunnen ook de klimrozen worden teruggesnoeid.
  • De onderhoudsklussen kunnen in februari afgemaakt worden. Verbetering en aanleg van paden en terras, losliggende tegels recht leggen, de schutting of pergola opknappen voor nieuwe beplanting en de nestkastjes schoonmaken zodat nieuw broedsel geen last heeft van ongedierte.
voorjaars beplanting

De eerste voorjaarstekenen

  • Groenblijvende klimplanten (wintergroen) blijven ook in de winter water verdampen. Geef ze daarom bij langdurige droogte water als het niet vriest en de grond vorstvrij is.
  • Als het langdurig vriest kunnen de groenblijvende klimmers moeilijk water opnemen omdat de grond dan bevroren is. Hierdoor kunnen deze planten uitdrogen. In dat geval kunt u het beste de beplanting tijdelijk met tuinvlies of een doek afschermen.
  • Onkruid kan nu prima worden verwijderd met de hand. Schoffelen kan in de wintermaanden de wortels beschadigen.
  • Controleer uw balkon- en patioplanten en geef ze eventueel wat water. Niet teveel, want ze kunnen al bijna weer naar buiten. U kunt ze nu ook wat meer in het licht zetten.
  • Met het nieuwe groeiseizoen in aankomst is het belangrijk deze maand de bladresten te verwijderen.

Leave a Reply