Blauweregen (wisteria Sinensis)

De Blauwregen (Wisteria Sinensis) is een van de meest opvallende bloeiende klimplanten in de maand mei.

Blauweregen Wisteria Sinensis pergola

Blauweregen in volle bloei over de pergola

 

Menig Pergola en huismuur worden dan bedekt door de bloemenpracht van deze snelgroeiende klimplant: de Blauweregen. De bloemen zijn purperblauw, ruiken lekker. Omdat de Blauweregen meestal niet het eerst jaar al bloeit kunt u deze in mei nog prima planten.

 

Bloei

  • Het eerst jaar zal de Blauweregen meestal niet bloeien (of zeer beperkt). De jaren daarna geeft de klimplant van begin mei tot half juni prachtige lichtblauwe bloemtrossen, met een lengte van gemiddeld 25 centimeter, naar beneden hangend aan de plant. Na de bloei verschijnen de bladeren die er altijd ook midden in de zomer bij hoge temperaturen nog fris bijstaan. Tijdens de winter zijn de kale takken ook zeer decoratief.
  • Indien de planten nooit bloeien (je moet wel geduld hebben omdat ze soms ook het tweede jaar nog maar matig bloeien) kan dit komen omdat ze niet geënt zijn, maar gezaaid. ClematisOnline verkoopt enkel Blauweregen die op een onderstam geënt zijn. Een andere reden voor het niet bloeien van de klimmer kan zijn dat deze niet op een zonnige plaats staat. Dan gaat de plant pas bloeien als de kruin boven zijn omgeving uitkomt. Daar het een sterke groeier is gaat dit wel snel.
  • De bloei kan gestimuleerd worden door goed te snoeien.

 

Wisteria Sinensis

Wisteria Sinensis met volle trossen bloemen

 

Snoeien van de Blauweregen

  • Omdat de Blauweregen een sterke groeier is, is het aan te raden deze regelmatig terug te knippen. Een goed gesnoeide struik zorgt er ook voor dat de takken goed vol met lange trossen bloemen komen te hangen. Voor zo’n rijke bloei is het nodig de Blauweregen twee keer per jaar te snoeien.
  • In januari en februari kunnen alle zijtakjes die uit de hoofdtakken groeien tot op twee à drie knopjes worden teruggesnoeid. Knip het takje net boven de knop af. Uit deze knoppen op deze zijtakjes zullen in april-mei talloze bloemtrossen verschijnen.
  • In juli en augustus(na de bloei) kunt u allee zijtakjes tot op vijf à zes bladeren terugsnoeien. Indien de plant nog niet bloeit kan deze ook eerder al gesnoeid worden.

 

Snoeien Blauweregen

Snoeien Blauweregen per seizoen

 

Opbinden van de Wisteria

De Wisteria Sinensis is niet zelfhechtend, dus moet je deze geleiden. Dit kan langs een muur of over een pergola. Daar de plant een redelijk gewicht kan krijgen moet de pergola wel stevig zijn.

 

Andere klimplanten die in mei bloeien:

 

 

2 Comments

  1. Kim Reply
    • clematisonline Reply

Leave a Reply