Clematis Apple Blossom: Klimplant van de maand maart

Hoewel de meeste Clematis soorten pas vanaf april/mei starten met bloeien zijn er steeds meer vroegbloeiende, wintergroene soorten te koop die wel vroeg in het voorjaar hun bloemenpracht al laten zien, waaronder de Clematis Apple Blossom.

 

Clematis Armandii Apple Blossom

Clematis Apple Blossom vol in bloei

 

De Clematis Apple Blossom is een groenblijvende, wintergroene klimplant die het gehele jaar zijn groene blad behoudt. Hij bloeit in maart en april volop met kleine wit/roze bloemen met geelwitte meeldraden die heerlijk naar vanille geuren. In tegenstelling tot de meeste andere groenblijvende Clematissen die puur wit bloeien, geeft deze trossen licht roze/witte bloemen.

De bladeren zijn lederachtig, eerst bronskleurig rood om later naar donkergroen over te gaan.

 

Groenblijvend Clematis Apple Blossom

Clematis Apple Blossom (groenblijvend) tegen een buitenmuur

 

De Clematis Apple Blossom kun je het gehele jaar door planten (zolang het niet vriest).

De plant staat graag beschut tegen wind en tegen een warme muur (buitenkant van een huis bijvoorbeeld) is ideaal, maar een pergola die niet vol op de wind staat is ook prima. De beste plaats is in de zon of lichte schaduw (het liefst in de middagzon, met de wortels in de schaduw) en in humusrijke, gewone grond. De grond moet voldoende vochtig zijn, maar zeker niet te nat (kijk of de grond niet dagenlang nat blijft na een regenbui; in dat geval kun je wat zand door de grond/klei mengen om de afwatering te verbeteren).

De Clematis Apple Blossom is een snelgroeiende klimplant. Hij kan 3 tot 5 meter hoog worden. Het snoeien is echter eenvoudig: alleen licht terugsnoeien aan het eind van de winter. Dit bevordert grote bloemen. Het echte snoeiwerk (indien gewenst) kan plaatsvinden na de bloei.

 

Clematis Apple Blossom

Clematis Apple Blossom: trossen roze/witte bloemen in maart-april

 

Deze Clematis is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en is uitermate geschikt voor muurbeplanting, hekwerken, betongaas of pergola begroeiing.

Andere vroegbloeiende Clematissoorten die groenblijven in de winter zijn bijvoorbeeld de Clematis Little White Charm (bloeit wit in maart-april), Clematis Early Sensation (bloeit wit (lila) van maart tot mei en de Clematis Armandii (bloeit wit  in april en mei).

Voor alle groenblijvende soorten verwijzen wij graag naar de website.

 

Leave a Reply