BLOEI BEVORDEREN: TUINKALENDER JUNI

Juni, traditioneel ook wel ‘zomermaand’ genoemd: Je hoort overal vogels en insecten en de geuren van diverse planten (zoals de Toscaanse Jasmijn) hangen heerlijk in de lucht. Een prima tijd om op de zwoele avond van de tuin te genieten.

Tuinkalender Juni – Bloei bevorderen

Juni is de eerste echte zomermaand. Mei is de groeimaand waar juni de echte bloeimaand is. Zowel het genieten als het onderhoud van uw tuin staan dan ook in het teken van bloei!

Overige werkzaamheden:

  • De beplanting krijgt na de langste dag, 21 juni, een nieuwe groei-impuls.
  • En belangrijk: vergeet tijdens de warme dagen niet om ook de (klim)hagen voldoende water te geven.
  • Juni is een prachtige maand om te genieten van de tuin, maar ook het onkruid moet gewied worden. Het beste doe je dat op een droge dag met een schoffel waarbij je in de avond het verdroogde onkruid weg kunt harken.
  • De vijver dient af en toe goed gecontroleerd te worden op draadalgen en indien aanwezig zul je deze moeten verwijderen zodat je weer een gezonde vijver hebt.
Gele sterjasmijn

Gele sterjasmijn

KLIMROZEN:

  • Wanneer je in het najaar geen klimrozen hebt kunnen planten, kunnen deze nu alsnog geplant worden. Deze klimrozen zullen dan zelfs deze zomer al volop bloeien.

KLIMPLANTEN OPBINDEN:

  • Het is nu ook de tijd om klimplanten op te binden en te leiden zodat ze er weer mooi bijstaan. Clematis, Kamperfoelie, Toscaanse Jasmijn en Blauwe Regen hebben goede geleiding nodig. Dit is goed voor de planten, maar geeft ook een mooiere uitstraling! Dit is ook het moment voor nog wat extra voeding indien ze in het voorjaar nog niets gekregen hebben.

SNOEIEN IN JUNI?:

  • Jazeker. De bloeiende klimplanten die vóór 21 juni bloeien (zie ook vroegbloeiende Clematis soorten, waaronder alle groenblijvende soorten) kun je al na de bloei snoeien; alles wat erna bloeit snoei je pas in het vroege voorjaar. Groenblijvers worden in principe ook vanaf mei aangepakt. Daarnaast zijn er vaste planten die zich als klimplanten ontwikkelen, bijvoorbeeld de Humulus Lupulus (beter bekend als Hop). Die sterven bovengronds aan het eind van het groeiseizoen af en laten zich in het voorjaar weer zien (waarbij ze zeer snel groeien!).
  • Klimplanten waarbij de bladeren van belang zijn
    • Deze klimplanten, zoals klimop/Hedera, kunnen tijdens het groeiseizoen steeds wat worden teruggesnoeid. Dit zorgt voor een mooie dichte vertakking en dus een ondoorzichtige haag (wat meestal het doel van een Hedera haag is). Oud blad kan bij klimop in de winter worden weggeknipt. Bij bladverliezende soorten als Parthenocissus (Wilde Wingerd) kunnen verkeerd groeiende stengels worden verwijderd en overhangende takken worden bijgeknipt (dit kan de komende maanden ook daar de Wilde Wingerd flink zal doorgroeien).
  • Klimplanten die om hun bloemen worden geplant
    • Bij deze klimmers is het belangrijk te kijken of ze vóór of na de langste dag (21 juni) bloeien. Bij bloei vóór 21 juni zijn de knoppen al in het vorige groeiseizoen gevormd. Zulke planten moeten dus pas na de bloei gesnoeid worden (anders kan er geen bloei plaatsvinden). Bij een bloeiperiode na 21 juni worden de knoppen in de maanden ervoor (vanaf het vroege voorjaar) gevormd. Die planten moeten dus direct na de winter worden gesnoeid.

Leave a Reply