Klimplanten voor iedere tuin: verticaal tuinieren!

Met klimplanten kun je een nieuwe dimensie aan je tuin toevoegen: verticaal tuinieren. De hoogte in de tuin die normaal ongebruikt blijft zoals hekwerken, tuinafscheidingen of muren kunnen met klimplanten prachtig bedekt worden. Daarnaast klimmen ze mooi in bomen en pergola’s en brengen zo kleur in uw tuin zonder veel ruimte in te nemen. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor kleine stadstuinen of patio’s maar ook voor de grotere tuinen met veel ruime waar met klimplanten een tuinafscheiding in de tuin of een klimplanten haag naast het terras kunnen worden aangebracht. Met hun prachtige bloemen of wintergroene bladeren zijn klimplanten een aanwinst voor iedere tuin. Verticaal tuinieren is dan ook geschikt voor ieder tuintype!

klimplanten

Zelfhechtende of rankende klimplanten

De groeiwijze van klimplanten is verschillend, maar allemaal hebben ze ondersteuning nodig bij het omhoog klimmen. Dit kan een muur of schutting zijn, maar ook hekwerken en betongaas schuttingen zijn uitermate geschikt voor klimplanten. Er zijn klimplanten zoals klimop/Hedera, Klimhortensia en Wilde Wingerd die zichzelf vasthechten aan de ondergrond en zo zelf omhoog klimmen. Andere soorten, de rankende en slingerende klimplanten als Clematis, Toscaanse Jasmijn en Akebia, hebben meer ondersteuning nodig door ze bijvoorbeeld aan het hekwerk of de pergola op te binden zodat ze daarna zelf hun weg verder omhoog kunnen vinden. Door het verticale element kan een klimplant ook prima in een pot of border groeien. Zo kan het terras , balkon of border eenvoudig opgefleurd worden.

Wanneer klimplanten geen ondersteuning vinden kunnen ze ook als bodembedekker gaan fungeren.  Er zijn mooie Clematissoorten (zoals Alpina en Macropetala) en Hedera Hibernica (klimop) die ook als bodembedekker gebruikt kunnen worden.

Klimplanten combineren voor bloeiende 100% privacy hagen

Klimop (Hedera Hibernica) is uitermate geschikt om een gaaswerk of hek dat doorzichtig is om te vormen tot een mooie groene klimplanten haag die 100% privacy biedt. Doordat de klimop ook in de winter groen blijft zorgt hij het hele jaar voor kleur in de tuin. Door de Hedera te combineren met Clematis (de wildere soorten als Clematis Summer Snow en Clematis Montana zijn hier uitermate geschikt voor), Kamperfoelie (Henryi of Hall’s Prolific) of Blauwe Regen (Wisteria) kan niet alleen een groene 100% privacy wand gecreëerd worden, maar ook een bloeiende klimplanten haag gedurende bijna het gehele jaar.

Groenblijvende / wintergroene klimplanten

Er komen de laatste tijd steeds meer groenblijvende (of wintergroene) klimplanten bij. Bekend zijn de Klimop (Hedera Hibernica) en de Passiflora, maar er zijn ook steeds meer groenblijvende, vroegbloeiende Clematis soorten zoals de Clematis Armandii (wit en sterk geurend), Clematis Apple Blossom (roze en sterk geurend) en Clematis Snowdrift (wit). Daarnaast zijn de Toscaanse Jasmijn (Sterjasmijn – groenblijvende klimplant die in de zomer heerlijk geurt en uitbundig bloeit) en de Lonicera Henryi (groenblijvende Kamperfoelie die geel bloeit) zeer populair vanwege hun mooie blad in de winter en bloemen in de zomer.

Bekendste klimplanten

De bekendste en meest populaire klimplanten op dit moment zijn:

  • Clematis: De Clematis is de bekendste klimplant en verkrijgbaar in vele kleuren. Hierdoor is de Clematis geschikt voor iedere tuin. Vooral de groenblijvende Clematis soorten zijn populair vanwege hun mooie geurende en uitbundige bloemen in het vroege voorjaar  en vooral omdat ze ook in de winter hun mooie groene blad behouden.
  • Klimop (Hedera Hibernica): Klimop is een zelfhechtende klimplant en uitermate geschikt om een wintergroene haag te vormen. Door de Klimop door een hekwerk te vlechten ontstaat in korte tijd een prachtig groene klimplanten haag die 100% privacy biedt. Klimop kan het gehele jaar door gesnoeid worden (tenzij het vriest) en mag indien nodig flink teruggesnoeid worden. Dit bevorderd de mooie jonge groene scheuten.
  • Kamperfoelie: De meeste soorten Kamperfoelie zijn bladverliezend in de winter, maar er zijn ook 2 (half)groenblijvende soorten: de Lonicera Henryi en de Lonicera Hall’s Prolific. De planten trekken altijd naar het licht en vormen bovenin (meestal boven in de Pergola of het hekwerk) een mooi grote bos die uitbundig bloeit en veelal heerlijk geurt.
  • Passiebloem (Passieflora): De Passiebloem vormt prachtige blauwe bloemen van juni tot oktober, waarna het blad veelal blijft zitten en pas afvalt op het moment dat de nieuwe bladeren gaan komen. Snoeien van de Passiebloem kan in het voorjaar (indien nodig) en de plant is goed winterhard.
  • Toscaanse Jasmijn (Sterjasmijn): De Toscaanse Jasmijn is een mooie wit bloeiende, wintergroene klimplant die houdt van de volle zon. Snoeien kan in het vroege voorjaar; de planten bloeien op de nieuwe scheuten die ze in het voorjaar aanmaken. De Toscaanse Jasmijn kan ook prima in potten gehouden worden. Wel moet in de winter de pot ingepakt worden om zo de wortels te beschermen tegen de vorst. Bij strenge vorst kunnen ook takken van de planten in de volle grond deels bevriezen; de bevroren takken dienen dan in het voorjaar weggesnoeid te worden zodat de plant weer goed kan uitlopen in het voorjaar. Naast de witte Sterjasmijn is er ook een gele variant: de ‘Star of Toscane’.