Groenblijvende Clematis: ook in de winter groen!

De groenblijvende Clematis soorten waar u het hele jaar plezier van heeft zijn de bladhoudende soorten. Deze wintergroene Clematissen bloeien vroeg in het voorjaar uitbundig (van eind februari tot begin mei), verspreiden dan een heerlijk zoete geur, en geven ook in de winter kleur aan uw tuin door hun groenblijvende blad. Deze wintergroene soorten zijn geschikt voor ieder tuintype: van kleine stadstuin tot landgoed kunt u genieten van de vroeg bloeiende Clematis soorten die ook in de winter hun mooie blad behouden.

 

Wintergroene Clematis heeft, net als de bladverliezende soorten, steun nodig om omhoog te kunnen groeien in een pergola, betonhek of schutting. Als hij eenmaal op gang is vindt hij vaak zelf de weg wel, maar wat hulp is soms wel nodig.

Planten en bemesten van wintergroene Clematis soorten

Clematis groeit graag in de volle zon (of half schaduw) en zal dan de meeste bloemen laten zien. Het beste kunnen de groenblijvende Clematis soorten tegen koude wind beschermd worden door ze tegen een muur of schutting te planten die niet vol op de wind staat. Let er wel op dat de Clematis niet direct tegen de muur gepland wordt maar een stukje er vanaf zodat de wortels voldoende vocht kunnen opnemen. De wortels kunnen tegen al te felle zon beschermd worden door er een klein struikje voor te planten zodat de wortels nog wel voldoende vocht kunnen krijgen. Bemesting kan het beste in het voorjaar (voor de bloei uit) worden gegeven en later in het seizoen nogmaals. Het belangrijkste is echter dat de Clematis planten voldoende water krijgen gedurende warme/hete dagen.

Snoeien van bladhoudende Clematis

Alle groenblijvende Clematis soorten bloeien op out hout (dat het vorige jaar gevormd is). Na de bloei kunnen de langste takken worden teruggesnoeid waarna nieuwe scheuten gevormd zullen worden. Verder terugsnoeien is niet nodig.

De meest populaire groenblijvende Clematis soorten:

  • Clematis Apple Blossom: Deze wintergroene Clematis bloeit licht roze van maart tot eind mei. Hij is snel groeiend, geeft geurende bloemen en staat graag in de volle zon en wat beschut tegen koude wind (een ‘wame’ muur is ideaal). Deze Clematis Apple Blossom kan wel 4 meter hoog worden en heeft leerachtig glanzend blad dat ook in de winter mooi groen blijft.
  • Clematis Early Sensation: De groenblijbvende Clematis Early Sensation laat al vroeg in het voorjaar (van maart tot mei) een rijke witte stervormige bloemenpracht zien. Het is een sterke groeier met perterselieachtig blad dat hij ook in de winter behoudt. Deze Clematis kan ongeveer 2 meter hoog worden en na de bloei laat hij prachtige vruchtpluizen zien. Indien  nodig kan de plant na de bloei gesnoeid worden.
  • Clematis Armandii Snowdrift: De bladhoudende Clematis Armandii Snowdrift bloeit rijkelijk met witte licht geurende bloemen van maart tot mei. Het liefst staat deze in de volle zon (halfschaduw kan ook) op een beschutte plaats en kan 3 meter hoog worden. Het blad is wintergroen. Snoeien is ook hier niet noodzakelijk.
  • Clematis Avalanche: Deze wintergroene Clematis laat van maart tot april prachtige licht geurende bloemen zien die 7-8 groot zijn. Hij staat het liefste in de volle zon/halfschaduw en uit de wind. Snoeien is niet noodzakelijk. Ook in de winter laat deze Clematis Avalanche zijn prachtige groene, peterselie-achtige blad zien.

Ander groenblijvende Clematis soorten: