Pergola Toscaanse Jasmijn: de ideale begroeier

Waarom de Toscaanse Jasmijn zeer geschikt is voor een pergola

Er zijn veel redenen waarom de Toscaanse Jasmijn bij uitstek geschikt is voor het begroenen van een pergola (Pergola Toscaanse Jasmijn):

  • Deze klimplanten hebben prachtige bloemen en zijn er in verschillende kleuren (wit, geel en roze)
  • Ze zijn groenblijvend in de winter
  • Ze zijn winterhard in Nederland

De Toscaanse Jasmijn is er in 3 verschillende kleuren:

Toscaanse Jasmijn combinatie

Toscaanse Jasmijn combinatie

 

Soms wordt gekozen voor een combinatie van deze 3 kleuren (passen prima door elkaar heen) maar je kunt natuurlijk ook per pergola-paal kiezen voor 1 kleur (of de hele pergola in 1 kleur laten begroeien).
Per paal kun je het beste 2 Toscaanse Jasmijnen planten zodat je bovenaan de paal de planten direct 2-3 kanten op kunt leiden.

 

 

Het mooie van de Toscaanse Jasmijn (ook wel Sterjasmijn genoemd) is dit een echte klimplant is: hij groeit snel (tot wel 100cm per jaar na 2 jaar) en blijft in de winter groen (wintergroen / groenblijvend). Hierdoor is de Toscaanse Jasmijn uitermate geschikt voor een pergola.

Pergola Toscaanse Jasmijn: Hoe de Toscaanse Jasmijn te geleiden in de pergola

Pergola Toscaanse Jasmijn

Begroeide pergola

Om de planten langs de palen naar boven te krijgen hebben ze iets houvast nodig (bijv. rekjes of draden). Boven op de pergola kun je het beste om de 15/20 cm (ijzer) draden spannen waarmee je de Toscaanse Jasmijn goed kunt leiden om zo snel een dichte pergola overkapping te krijgen.

Toscaanse Jasmijn is winterhard

De planten kunnen prima tegen de Nederlandse winters en zijn dan ook winterhard in Nederland. Als het echt streng gaat vriezen (-12/-15 en lager) met daarbij een gure wind is het verstandig om de Jasmijn indien mogelijk iets af te dekken met een jute zak, deken of doek (en ook het afdekken van de wortels). Deze kun je gewoon over de planten hangen zodat de ergste vorst er af blijft. Mocht de plant deels bevriezen, dan zijn het vaak enkele takken van de plant die bevriezen (niet de gehele plant); deze takken kun je na de winter eenvoudig wegsnoeien zodat je weer een gezonde plant in het voorjaar hebt, klaar om verder te groeien en vanaf eind mei te gaan bloeien.

 

Kan de Toscaanse Jasmijn goed tegen wind?

De Sterjasmijn kan dus prima tegen onze winters, maar de combinatie koude wind en strenge vorst kan delen van de plant laten bevriezen. Indien de planten echt vol op de wind komen te staan (zoals op een balkon het geval kan zijn) dan is het afdekken van de plant wel verstandig om bevriezing te voorkomen.

 

Overhangende Toscaanse Jasmijn, vol in bloei

Overhangende Toscaanse Jasmijn, vol in bloei

Kan de Pergola Toscaanse Jasmijn ook in de schaduw?

De Pergola Toscaanse Jasmijn kan ook prima in de schaduw groeien. Wel moet je er dan rekening mee houden dat de planten iets minder rijkelijk zullen bloeien. Voor bloemen is zonlicht noodzakelijk. Maar je kunt wel genieten van de dondergroene, glanzende en groenblijvende bladeren het hele jaar door en (in mindere mate) van de bloemen in de zomer.

 

Leave a Reply