Jasmijn, Toscaanse combinatie | geel – wit – roze

Verzenden
User Review
3.75 (4 votes)

Toscaanse Jasmijn combi (3 x Sterjasmijn)

Toscaanse Jasmijn combinatie

Toscaanse Jasmijn combinatie

 

Star of Sicily, Star of Toscane en Toscaanse Jasmijn

De combinatie van Toscaanse Jasmijn bestaat uit de witte Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum Jasminoidus), de gele variant (Star of Toscane) en de roze variant (Star of Sicily of Pink Showers). Alle 3 de soorten zijn groenblijvende klimplanten met donkergroen glanzend blad. Van mei tot september laten ze prachtige gele, witte en roze bloemen zien (stervormig, vandaar dat ze ook wel Sterjasmijn genoemd worden) die daarnaast ook nog eens heerlijk fris-zoet geuren. 

 

 

 

 

 

Een Toscaanse Jasmijn haag maken van verschillende Jasmijn soorten

Middels deze klimplanten combinatie haal je de Italiaanse sfeer in je tuin: niet alleen de bloemenpracht gedurende de zomermaanden, maar ook de geur!

Per strekkende meter heb je voor een goede dichte haag 3 planten nodig (1 per soort). Deze plant je vervolgens in de grond waarbij er wel een leidraad of hekwerk nodig is waar de planten in kunnen groeien. 

Hagen van Toscaanse Jasmijn

Hagen van Toscaanse Jasmijn

Hagen van Toscaanse Jasmijn

 

 

Haag van Toscaanse Jasmijn

 

Figuren maken van Sterjasmijn

Een andere mogelijkheid is het maken van figuren door de takken zodanig langs muren of hekwerken te leiden dat je mooie vormen krijgt. Dit kan kruislings, maar ook in rechthoeken bijvoorbeeld. Zie hiernaast 2 mooie voorbeelden van geleide Sterjasmijn langs een hek en een muur. 

Rechthoek van Sterjasmijn

Figuren van Sterjasmijn

 

Figuur van Toscaanse Jasmijn

Toscaanse Jasmijn in pot op patio of terras

Naast het maken van figuren langs de wanden of het gebruiken van de klimplanten als dichte haag voor meer privacy kun je de planten ook gewoon enkel of samen in een pot op het terras of op de patio zetten. De potten moeten voldoende groot zijn (doorsnee vanaf 20cm) en de plant moet ondersteuning krijgen om omhoog te kunnen groeien. De planten kunnen prima tegen vorst (tot min 10 graden is geen probleem) maar als ze in een pot staan met soms nog vochtige aarde is het goed om de pot te beschermen bij strenge vorst. Het beste kunnen de planten uit de volle wind geplant worden.

 

 

2 Comments

  1. VDH Frank Reply
    • clematisonline Reply

Leave a Reply